Meny
(0)
Till varukorg
🌻 10% på ALLT med koden sommar 🌳
Fraktfritt över 800kr, 1-3 arbetsdagar leverans.
Försäkrad moped

Mopedförsäkring - 5 tips när du ska försäkra Mopeden eller Mopedbilen!


1. Vilken mopedförsäkring ska jag ha?

Man kan säga att det finns tre nivåer av försäkring. Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkring är minimum och ett krav alla fordon måste ha för att få köras på väg. Utan trafikförsäkring kan du inte ställa på ditt fordon.

Halvförsäkring rekommenderas för dig som köper en begagnad moped eller en lite billigare variant och brukar kosta cirka 3000kr, beror främst på årsmodell och vart du bor. I halvförsäkring ingår framförallt stöld och brand, men även ytterligare saker som varierar mellan bolagen.

Helförsäkring rekommenderas för dig som köpt en ny moped och täcker skador du själv råkat orsaka om du ramlar. Självrisken brukar vara 2000 eller 3000kr.


2. Vart hittar jag billigaste mopedförsäkringen?

Pris mellan olika bolag skiljer sig faktiskt mer än man kan tro. Vissa försäkringsbolag vill helst inte försäkra mopeder och har därav väldigt höga priser. Det bästa är alltid att ringa runt och jämföra. Det är mycket möjligt att du hittar en billigare försäkring någon annan stans även om du har bonusar på ditt vanliga bolag. Vad som påverkar priset är främst mopedens ålder och vart du bor. Nya fordon är dyrare att försäkra, och det blir generellt billigare att försäkra ju längre bort du bor från staden.


3. Ska försäkringen stå på en vuxen eller 15-åringen?

Det går inte att ställa över ett fordon på någon under 18 år. Alla försäkringar tecknas på någon över 18 år och detta är försäkringsbolagen helt med på. Det blir alltså inte billigare eller någon skillnad att teckna en försäkring på någon som är 18 eller 53.


4. Glöm inte att köpa rätt lås så att mopedförsäkringen gäller

Alla försäkringsbolag kräver att mopeden är fastlåst med ett godkänt lås. Vilket är Klass 3 på kättingen och SSF-godkänd på låset. Många kräver också utöver detta att mopeden är låst med styrlåset som ofta följer med mopeden.
Kätting? Bromsskivelås? Guide: Allt du behöver veta om lås kan du läsa här.
För mopedbil krävs det bara att du låser dörrarna som vanligt.


5. Se till att ditt fordon är avställt om du säger upp försäkringen

Skulle ditt fordon bli av med försäkringen medans ditt fordon är påställt, vilket kan hända om du glömmer betala eller säger upp den - kommer TFF (Trafikförsäkringsföreningen) kräva 30kr om dagen tills fordonet är antingen avställt eller försäkrat igen.


Fler frågor? Synpunkter?

Skriv i chatten så svarar vi så fort vi kan!

Fler Guider & Artiklar