Meny
(0)
Till varukorg
🌻 10% på ALLT med koden sommar 🌳
Fraktfritt över 800kr, 1-3 arbetsdagar leverans.
Moped i snö

Vinterförvara moped - 4 tips

Hur du tar hand om din moped så att den är vid toppskick och startar till våren


1. Tvätta av mopeden och ställ den helst i ett varmt garage

Man kan säga att det finns tre nivåer av försäkring. Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkring är minimum och ett krav alla fordon måste ha för att få köras på väg. Utan trafikförsäkring kan du inte ställa på ditt fordon.

2. Sätt batteriet på underhållsladdning

Koppla bort batteriet från mopeden och placera batteriet varmt inomhus. Ett kallt batteri som inte används, (speciellt små mopedbatterier), brukar dö efter 1 månad. Ett batteri mår bäst av att stå inomhus med underhållsladdning. Vi rekommenderar CTEK, de har smarta automatiska laddlägen som känner av när batteriet behöver laddas. Du kan koppla på laddaren innan vintern och ta av den när det är dags att köra.

ridenation rekommenderar
CTEK XS 0.8 Batteriladdare

3. Fyll tanken full

Bensin i Sverige innehåller olika ämnen som gör utsläppen vid förbränning lite mer miljövänliga. En nackdel är dock att om mopeden står länge utan att används kondenseras bensinen och dessa miljötillsatser leder till smuts i förgasaren. Detta kan göra mopeden svårstartad eller att den inte startar alls. Då får du rengöra förgasaren eller lämna in den på verkstad. Att man fyller tanken full är för att reducera kondensbildningen.

Du kan förhindra detta genom att antingen tömma förgasaren på bensin, eller starta mopeden en gång i månaden och låta den stå på tomgång i några minuter.

4. Gör service

Många gör en "vårservice" på sin moped, då det ofta behövs efter att mopeden stått en längre tid med gammal olja. Det är dock bättre att göra detta innan du ställer in fordonet för vintern. På så sätt förhindrar du att gammal dålig olja ligger och fräter i motorn under vintern, och då slipper du göra den där vårservic''.

Under garantitiden kräver ofta tillverkare att service skall göras vid ett visst intervall eller max ett år (det som inträffar först). Det är då bra att hålla koll på det och kanske boka service innan eller under vintern. Då slipper du också långa väntetider som alltid uppstår till våren när alla vill ut o åka.


Fler frågor? Synpunkter?

Skriv i chatten så svarar vi så fort vi kan!

Fler Guider & Artiklar